Ga naar de inhoudsopgave

Nj Weetjes

NIJSVrijdag 5 Jun 2020
(bij muziekale trallurhand st min neij liedje... Hollands p zun Aaastus)
Donderdag 4 Jun 2020
(wie d joar noa ut buitenland p vukkansie g, is bij mij nie welkom ut irste joar)
Woensdag 3 Jun 2020
(sylvana simons was p de tillevizie, ik denk die kumt wir zevere ovur zwarte piet)
Dinsdag 2 Jun 2020
(juni is un moi mnd... horieka wir ope en ik wor 75, ut kan nie p)
Maandag 1 Jun 2020
(2de pingsturdag, vundaag hil nidderland de kroeg in, behaluvve peer welten)
Zondag 31 Mei 2020
(irste pingsturdag en vundaag is ons Jo joarig, fist is bove in dun Himmel)
Zaterdag 30 Mei 2020
(vruger zeeje ze: dun 30ste mei is ons land belaastingvreij, wurrum? week nie)
Vrijdag 29 Mei 2020
(bedankt iedereen vur de fliesietasies enz, p noa de fijftig)
Donderdag 28 Mei 2020
(hiepurdepiep, vundaag 49 joar getrouwd, 2 stukke vlaai moet toch mugge)
(klik op de trawfoto)


Woensdag 27 Mei 2020
(ik ben merrige nie joarig en toch te we flaai en drinke un pilske)
HET EINDE VAN HIMMELS.NL ??
OF MET WEINIG FOTO'S??

Voorlopig ga ik het even op 'n heel laag pitje zetten en met mensen overleggen hoe ik dit aan moet pakken want hetvolgende speelt nu: De nieuwe regels voor het plaatsen van foto's en plaatjes op internet zal het einde betekenen van mijn website Himmels.nl tenminste zo zal het ongeveer zijn maar ik moet nog kijken in welke vorm ik het kan voortzetten. Wat gaat er gebeuren en hoe zit het?


Wil ik fotos op mijn website plaatsen? Dan moet ik rekening houden met een aantal wetten en regels. Houd ik me niet aan deze regels, dan riskeer ik een rechtszaak of een hoge boete en daar zit ik niet op te wachten. Wanneer mag ik een foto dan wel gebruiken en waar moet ik op letten? Ik heb de belangrijkste regels voor fotos op 'n website, op een rijtje gezet.

Intellectueel eigendom
Fotos die ik vind op het internet (bijvoorbeeld via Google) mag ik niet zomaar gebruiken. Een foto is namelijk altijd intellectueel eigendom van de maker. Daarom geldt het Intellectuele Eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor rechten die gelden voor diverse creaties, zoals fotos.


Het auteursrecht

Bij iedere foto krijg ik te maken met het auteursrecht. Dit is simpelweg het recht dat gemaakt beeldmateriaal eigendom is van de maker. Vaak denken mensen dat het copyright teken een foto beschermt tegen het gebruiken ervan, maar dit is niet waar. Dit teken heeft geen enkele waarde en is bovendien overbodig. Het auteursrecht komt direct tot stand na het maken van een foto en geldt voor iedere originele foto. Dus ook de fotos die ik heb gevonden via Google of andere plekken op het internet.


Wanneer mag ik een foto gebruiken?

In principe mag ik een foto alln gebruiken als ik toestemming heb gekregen van de maker. Tenzij: De maker meer dan 70 jaar dood is. De foto wordt dan automatisch "publiek domein". Of als ik een licentie heb afgesproken of als de foto al gebruikt wordt. Maar zo simpel is het niet. Ik moet ook nog rekening houden met de rechten van derden, zoals naamsvermelding, portretrecht en merkenrecht.


Het portretrecht

Wanneer ik 'n foto maak met mensen erop dan hebben die in sommige gevallen het recht om zich te verzetten tegen de publicatie van de foto. Deze wet maakt onderscheid tussen twee situaties: Portret in opdracht. Is het portret in opdracht gemaakt? Dan mag ik de foto alleen gebruiken met toestemming van de afgebeelde persoon. Ok als ik zelf de maker van de foto ben. Er is ook portret zonder opdracht, dan mag de foto in principe vrij gepubliceerd worden. Behalve als de afgebeelde persoon een "redelijk belang" heeft om zich tegen publicatie te verzetten. Vaak is het een privacybelang, bijvoorbeeld wanneer je als verliefd stelletje bent afgebeeld, maar niet meer samen bent. Ook kan het gaan om een financieel belang; wanneer ik als maker geld verdien met het portret.


Hoe vind ik fotos die ik wl mag gebruiken?

Welke fotos mag ik dan wl gebruiken? En hoe vind ik deze? Daarvoor moet ik op zoek naar rechtenvrije fotos. De makers hebben dan vooraf aangegeven dat anderen de fotos mogen gebruiken. Er zijn verschillende websites waar je rechtenvrije fotos op het web kunt vinden. Vaak staan daar foto's waar ik weinig aan heb, ik ga hier nu al vaak naar toe. Wanneer ik twijfel of ik een foto mag gebruiken? Dan kan ik gebruik maken van 'n overzicht van Dutch Photographers.


Tips voor het vinden van rechtenvrije fotos

De ene rechtenvrije foto is de andere niet, sommige rechtenvrije fotos geven alleen toestemming om de originele foto te gebruiken. Bij andere fotos mag je de foto ook bewerken en/of voor commercile doeleinden inzetten. Dan moet ik zoeken naar fotos die vrij zijn van de juiste rechten. Dat de maker toestemming geeft om de foto te gebruiken neemt niet weg dat de maker alsnog credits verdient voor zijn creatie. Het beste is dat ik daarom altijd de naam van de maker zal te vermelden of het woordje "photocredits" toe voeg met daarachter een link naar de bron. Natuurlijk is het gemakkelijker om even een foto van internet te plukken dan er zelf een te maken. Werk je veel met beeldmateriaal zoals ik dan kan ik het beste zelf de foto te maken of Leo Gabriels vragen. Met eigen fotos ben ik verzekerd van m'n eigen unieke content.


Dan zijn er nog andere wetten en regels

Wat ik hier heb beschreven zijn de wetten en regels in Nederland. Gebruik ik beelden of fotos van een buitenlandse maker, dan zouden er zomaar andere regels kunnen gelden. Hierdoor kan het lastig zijn om met zekerheid te zeggen of je een bepaalde foto wel of niet mag gebruiken. Het advies wat men mij gaf? Bij grote twijfel, gewoon niet doen.


Zoals je ziet is het voor mij bijna ondoenlijk om zo mijn website in de lucht te houden... ik zal je 'n voorbeeld geven... wanneer ik 'n klassefoto plaats dan moet ik in principe toestemming krijgen van alle mensen die er op staan... dan snap je wel dat het niet om te doen is. Ik weet nog niet wat ik precies ga doen. Ik heb al met iemand gesproken die zegt dat ook zij in de knoei kunnen komen. Neem b.v. radio Siris en de kranten etc. het zal me nog wat worden...ZEUVE JOAR BIZZIG

Ik had 'n vloggertje gemaakt over 7 jaar Himmels. nl maar dat was maar kort... Ik wilde toch nog wat dingetjes laten weten... Teneerste het splitsen van de website... zoals je weet heb ik twee sites... eentje is Himmels.nl de gewone website die ik al jaren heb en sinds 'n jaar gesplitst en de tweede is Himmels-foto.nl. Dat komt omdat ik in tegenstelling tot andere sites, mijn site helemaal in mijn eigen pc ineen zet en 's nachts naar de server stuur. Ik zal het 'n beetje uitleggen... omdat mijn website gigantisch groot is geworden heeft die meer dan 'n half uur nodig om op te starten... iets wat hij cookies noemt en vandaar uit doe je vanalles. Binnenkort ga ik mijn website opstarten in vier losse sites maar daar zul je niet veel van merken. Ik maak toch steeds voor elk ding 'n links aan waar je maar op hoeft te klikken. Als je b.v. op Himmelse Platjes zit kun je meteen door naar Trallerhand, je merkt niet eens dat je op de tweede website zit. Nu wil in dus vier websites en als ik er eentje opstart wil dat zeggen dat ik de andere drien nog niet op hoef te starten en dat scheelt veel tijd en gaat het maken in dat programma veel sneller. Ik geloof dat vier websites met e-mailadressen en ingebouwde virusscanners rond de 100 euro per jaar kost. Dat heb ik er wel voor over ieder jaar. Inmiddels staan op de website meer dan 12.000 afbeeldingen, plaatjes voor bij mijn verhaaltjes maar ook de foto's.. zo heeft Himmelse Platjes er al ruim 1300 en bij de map weetjes staan er 1300. Bij Himmelse families taan er inmiddels 129 maar daar had ik graag wat uitbreiding. Bij de Aastusse fummielies staan er ook al weer 35 en daar komen er nog meer want ik heb er nog enkele. Trots ben ik op mijn mapje van Waandeling want ik heb er daar inmiddels 533 staan en komende zomertijd ga ik weer foto's knippen en laat ik nog meer verschillen zien met vroeger. Op mijn tweede site krijg ik ook steeds meer bezoekers... dat zie je wel op het schema hieronder... dat loopt van april 2017 tot nu, bijna 27.000 bezoekers en op mijn gewone website komen er nu al 279.000 in dat zelfde tijdvak... vandaar ook "toplocatie". Helemaal hotel-de-botel wordt ik van mijn totalen... let op.... tatatatata: 1.270.000 bezoekers. Kijk dat noem ik nog 'ns iets om trots op te zijn. Toch?? Ik ga gewoon verder omdat ik het niet kan laten en niet meer kan missen. Binnenkort ga ik nog wat mensen benaderen om foto's want ze komen ze niet makkelijk brengen dus ga ik ze wel halen. Op naar de 8 jaar Himmels punt n.l. Zou ik misschien alvast aan 'n programma gaan beginnen omdat het straks misschien wel de tien jaar zou kunnen halen? Zou wel mooi zijn... weer 'n optreden met iets.
Het afgelopen jaar 2013

Eigenlijk is er niet zo heel veel te melden... Het enige waar ik eigenlijk 'n beetje mee zit is dat de plaatjes 'n beetje beginnen op te raken. Van bepaalde families heb ik er echt veel gekregen en daar kan ik nog uit putten, maar ik wil niet steeds van dezelfde families op de site plaatsen. Ik kan best begrijpen dat mensen zeggen: "Die van ons hoeven er niet op, dat is prive"... maar van de andere kant is er met foto's van vroeger die we toch allemaal graag zien, niks mis mee... Als er foto's bij staan waar je erg veel moeite mee hebt kan je gewoon melden en dan haal ik die eraf. Wat weer wel mooi is dat het aantal bezoekers steeds weer omhoog gaat en de maand december 2013 zal de beste zijn van alle maanden daarvoor.. Geweldig en ik ben daar ook erg blij mee want dan weet ik dat ik het niet allemaal voor niks zit te doen... let wel: ik doe het nog altijd erg graag. Ik had 'n paar maanden geleden nog wat Himmelse mensen 'n mailtje gestuurd en ook reactie ontvangen maar tot nu toe geen plaatjes... ik wacht dat wel af... hopelijk komt er toch nog iets los want zo kan Himmels.nl 'n interessante en gezellige site blijven... Over het aantal bezoekers: Ik ben in november 2012 overgestapt naar deze goedkopere server en ik moet zeggen dat het me goed is bevallen. Af en toe zijn er wel kleine foutjes... zoals vorige maand waren er drie dagen waarin de server aangaf dat ik geen bezoekers had... dat kwam door 'n technische storing maar verder is het oke.
Hadden we in 2012 nog 'n gemiddelde van rond de 135 bezoekers per dag... tot nu toe zijn er dat in 2013 'n heel stel meer: 165. De zomermaanden zijn veel minder dan de wintermaanden maar dat is normaal... in Juli waren het er 139 en nu in december 201 met 'n uitschieter op 9 dember van 305 bezoeken, let wel: het zijn unieke bezoekers, als je twee maal inlogt per dag wordt er maar eentje genoteerd. De meeste bezoekers hebben we s'middags van 14.00 tot 15.00 en de minste tussen 2.00 en 3.00 uur s'nachts. Voor het komende jaar loop ik met de gedachten om na de vakantie 'n Himmelse bijeenkomst te organiseren, het is dan twee jaar na ge goed geslaagde reunie en dan gewoon om gezellig bij elkaar te zitten en te buurten over nu maar vooral over "Vruuger"... Ik hou je nog wel op de hoogte. De "Platjes" op de website: "Trallerhand" heb ik er de meeste van opstaan, ongeveer 760. "Himmelse Platjes" heb ik er zo'n 740 opgezet en "Induviduweel" zijn er ruim 310. Inmiddels heb ik ook 64 dames uit d'n Himmel tussen de bloemetjes gezet bij "Gefotosjopt".... Veel complimentjes krijg ik voor de verhaaltjes en de mappen over Muziek, vooral "Muziek van Irder".... In het schema-tje zie je welke mappen het populairste waren in de maand december 2013, de mappen die het meeste worden aangeklikt/bekeken.

Toch heb ik ook nog 'n nieuwtje...

goed nieuws voor mensen met 'n i-pad die niet op de pagina kunnen komen en tch wat van Himmels.nl willen zien.. Doe het volgende (let vooral op de plaatjes) : Open je browser... (in mijn geval open ik de normale gangbare browser die de meeste gebruiken, internet explorer) zie foto 1. Haal het adres weg bij de adresbalk bovenaan, zie foto 2. Typ op die sdresbalk alleen: hemel.himmels.nl niet meer als dat, alleen hemel.himmels.nl en geef 'n enter, zie foto 3. De pagina opent zich en je kan nu scrollen door de mappen die ik er op heb gezet... start door de linker grote foto aan te klikken, foto 4. Je zit nu in de bovenste map, onder staan er nog meer... klik op de linkerfoto om te starten zie foto 5. Om de foto er helemaal op te krijgen druk je op de tekst boven op: fullscreen of volledige pagina... wacht tot hij dat helemaal heeft verwerkt. zie foto 6... Je kan nu met behulp van de pijltjes links en rechts door de foto's bladeren, zie foto 7, druk je op het pijltje rechtsboven dan start de slideshow... wil je naar 'n andere map: ga naar Home, daar zie je de diverse mappen weer onder elkaar staan wil je eruit dat druk je linksboven op het kruisje... Veel succes... Ik hoop dat het goed werkt, maar denk eraan, ik heb nog maar 'n paar mappen gedaan want het is ontzettend veel werk.


HIMMELS | NIJS | VRUUGER | SPSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu