Ga naar de inhoudsopgave

Bidprentjes 2

VRUUGER

BIDPRENTJES VAN HIMMELSE MENSEN,
OOK "AANGETROUWDE",
ASTENAREN en BEKENDE PERSONEN

indien er mensen zijn die er moeite mee hebben dat ik 'n prentje van hun familielid,
'n vriend of goede bekende hier plaats, zal ik dat respecteren en in overleg onmiddelijk verwijderen.
Natuurlijk weet ik niet alles van de overledenen die ik hier plaats, van de een wat meer als van de andere.


Ze was 'n dochter van Bert Haazen uit Heusden, Drika Vervoordeldonk - Haazen (20). Ze trouwde met Hendrik Vervoordeldonk. Ze hebben tijdelijk in hetzelfde huis gewoond als haar zusje Siena Slaats - Haazen. In de Hemel op huisnummer 20, dat waren de drie blokken van twee waarvan er enkele zo waren ingericht dat ze bewoonbaar waren voor twee gezinnen. Dat was net na de oorlog. Drika was de tweede oudste dochter... en kreeg net als haar jongste zus 'n drieling. Later woonde ze op Voordeldonk. Persoonlijk ken ik haar niet en ik had ook geen foto van haar op latere leeftijd dus heb ik er eentje genomen uit haar vroegere jaren. Het overlijden van haar man Hendrik was 'n zware klap voor haar maar tocvh kreeg ze later nog kennis met iemand waar ze 23 fijne jaren mee beleefde. Drika werd 83 jaar oud.


Natuurlijk ken ik haar goed van onze jeugdjaren, Tonny van Loon (88), de echtgenote van iemand die ik ook weer heel goed ken, Janus van Rijt. Tonny ging net als wij naar de Voordeldonkse school, ze was het jongere zusje van Piet en Gerard, vrienden van ons. Tonny was geboren op 15 juli 1950 en trouwde met Jamus op 2 november 1973. Samen kregen ze twee kinderen, helaas komt Tonny veel te jong te overlijden. Soms denk je als katholiek wel: "wurrum". Tonny was pas 39 jaar oud.


Persoonlijk ken ik hem niet, Gaston Remery. Hij was 'n zoon van Gerard Gaston Remery, de onderwijzer uit Asten. De Remery's woonde vroeger in het prachtige huis waar later Jan van der Loo zijn meubelzaak had, later nog Expert. Voor die tijd was het ooit de woning van de dominee/voorganger van de Protestantse kerk. De Remery's hadden als buurman Jef Simons en daar was gaston heel erg in geinteresseerd en zo leerde hij daar het vak van fotograaf. Vanaf 1949 ging hij aan de slag als fotograaf. Hij werkte een aantal jaren bij Schulte en bij Princes te Helmond, maar ook in Breda en Boxmeer. Gaston Remery besloot voor zichzelf te beginnen maar niet in Asten maar in 'n dorp waar nog geen fotograaf was, en opende in 1957 een fotozaak in Eersel. Hij legde zich vooral toe op portretten o.a. van communicantjes, pasfoto's en reportages. Hij was getrouwd met Cornelia Bekx. Gaston is overleden op 90 jarige leeftijd... Zijn vele foto's zijn ondergebracht bij de Brabant Collectie.


Hij was voor ons geen onbekende want Jan van Ras was 12 jaar onze pastoor in de grote kerk. Toen hij 12 jaar was ging hij naar het klein­seminarie Beekvliet in St. Michielsgestel. Vervolgens studeerde hij aan het groot­seminarie in Haaren. Jan van Ras werd op 8 juni 1968 in de Sint Jan door Mgr. Bluyssen tot priester gewijd. Hij werkte als pastor achtereenvolgens in St. Oedenrode, Eindhoven en Nuenen. Van Ras werd op 5 april 1987 geïnstalleerd in Asten en was de opvolger van Jos Korff. Vanwege ziekte kreeg hij in 1999 eervol ontslag. De uitvaartdienst heeft plaatsgevonden op maandag 27 november in de H. Jacobuskerk aan de Kerkstraat in Zeeland, de plaats waar Van Ras werd geboren.

Net als de burgemeester van Asten was hij erg geliefd in zijn dorp, burgemeester Piet Smulders van Someren. Ook hij werd vermoord omdat hij net als de eerste burger van Asten, Wijnen, bij het vervullen van zijn plicht tegenover de bevolking. In 1944 werd ook hij meegenomen op vermoord op de weg tussen Someren en nederweert. Hij was geboren op 17 januari 1895 en overleed door pistoolschoten op 15 augustus 1944. De oorlog was bijna teneinde. Hij was burgemeester van Someren van 1926 tot 1944. Eerder werd hij in 1919 benoemd als gemeentesecretaris van Someren en werd hier vervolgens ook burgemeester. Nadat in 1935 de gemeente Lierop bij die van Someren wordt gevoegd, wordt hij ook burgemeester van deze plaats. Hij was in 1926 de opvolger van burgemeester Michels, de opvolger van Smulders werd Boerenkamp.


Ik ken hem nog wel van vroeger en ook zijn kinderen zijn geen vreemden voor mij... Piet Leenen was iemand die flink aan de weg timmerde maar voor zijn kinderen wist hij altijd wel tijd vrij te maken. Piet begon zijn winkel in de Wolfsberg waar nu een van zijn zoons aan het roer staat. Ik ben er vaak genoeg geweest om hout te kopen en op maat te laten zagen. Ik geloof dat hij samen met zijn vrouw Pia Leenen - Timmermans vijf kinderen had... allemaal jongens. Piet is geboren op 21 december 1924 en is overleden op 16 maart 2000, hij was toen 75 jaar oud.


Antoon Berkers heb ikzelf nooit gekend en dat kan ook niet want ik was pas 8 maanden oud toen Antoon is overleden. Ik ben wel ooit in zijn winkel geweest, schuin tegenover het politiebureau in de Burg. Frenckenstraat. Zijn zoon Frans had daar toen 'n meubelwinkel die hij had overgenomen van zijn vader Antoon. Toen ze bij ons 25 jaar waren getrouwd kochten onze Henk, Frans, Annemieke en ik er 'n schilderij waar opstond: "Ter herinnering aan uw 25-jarige echtvereniging". Antoon was eigenlijk huisschilder maar daarnaast begon hij ook 'n winkel in vooral kleinmeubelen. Hij was getrouwd met Mieke van den Eijnden en kregen samen 8 kinderen, Thieu, Anna, Jan, Frans, Bets, Toon, Hub en Mia. Ze hadden ook 'n dochter Agnes, die is helaas na vier maanden al overleden. Antoon is overleden toen hij 76 jaar oud was.


Ik kon het eerst nergens vinden maar nu heb ik toch het herinneringsprentje gevonden van de vrouw van Piet Bukkems uit d'n Himmel, Anna Bukkems - Berkvens (30). Mensen uit d'n Himmel kennen haar allemaal wel want ze hadden vroeger de fietsenzaak op de hoek van Hemel en Hoogstraat. Wanneer je de winkel binnen ging werd je bijna altijd geholpen door Anna want Piet was bezig met repareren van fietsen in zijn eigen werkplaats waar de ingang aan de Hoogstraat lag. Anna is 'n Heusdense en kreeg samen met Piet net als in onze familie, negen kinderen. Gerard zat in dezelfde klas als ik... Anna had het niet alleen druk met de winkel dus maar ook met de opvoeding van haar kinderen, zeker omdat de jongste ook nog meer aandacht eiste omdat ze 'n zorgenkind was. Alles deed ze voor haar gezin, voor haar kinderen. Het verlies van haar man viel haar heel zwaar en langzaamaan kon ze ook niet meer voor haar zelf zorgen. Anna is ingeslapen toen ze 81 jaar oud was...


Dit jaar bestaat slagerij van Kemenade honderd jaar en dit herdenkingsprentje is van de grondlegger van slagerij van Kemenade: Peter van Kemenade, voor ons was het gewoon Pietje van Kemenade. Hij was getrouwd met Anna Cortooms en later nam zijn zoon Wim de zaak in de Emmastraat over. Ik heb Pietje niet zo vaak gezien in de winkel want ik werd meestal geholpen door zijn vrouw Anna. Hij timmerde altijd flink aan de weg en was bekend om zijn prima smakende zelfgemaakte vleeswaren, vandaar dat ook veel Astenaren klant bij hem waren. Piet is overleden toen hij 86 jaar oud was na 'n leven van hard werken.


Hij was lange tijd de burgemeester van ons dorp. Jan Frencken. Eerst was Jan Georg Frencken onze burgervader van 1812-1821 en later nog 'n keer van 1830-1844 en draagt daarna het ambt over aan zijn zoon Fried Frencken. Jan Frencken werd na 1844 kantonrechter. Hij woonde waar nu in de Burg. Frenckenstraat de ingang is naar ons Ploegmakerspark. Johannes Georgius Frencken is geboren te Weert op 5 november 1781 en hij is op 30 juli 1810 te Asten getrouwd met Anna Sauvé, geboren te Asten op 04 april 1783 als dochter van chrirurgijn Fried Sauvé. Ze krijgen samen negen kinderen. Burgemeester Jan Frencken is overleden toen hij 89 jaar oud was en ligt in Asten begraven.


Ik heb Gerrit Joordens vaak genoeg gezien maar ken hem persoonlijk niet. Als ik in zijn winkel kwam, de Jamin winkel op de hoek van de Emmastraat en Julianastraat, dan was bijna altijd zijn vrouw die in de winkel stond en je hielp. Gerrit had vroeger op de plaats waar Verstappen later z'n fietsenzaak had, 'n bakkerij. Van zijn kinderen ken ik er wel enkelen... Met Martien zat is samen bij het Jongensgilde vroeger. Gerrit was 'n gezellige man die alles voor zijn gezin deed. Op 30 juni 1977 is hij overleden, 76 jaar oud.


Hij was jarenlang de pastoor van Ommel, Jan Vogels. Hij was 'n geliefde geestelijke die juist kwam toen het 'n vervelende tijd werd want het was aan het begin van de tweede wereldoorlog. In 1962 verleende men hem eervol ontslag nadat hij 23 jaar de herder was geweest van de Maria-parochie. Dat hij veel betekende in het hart van veel Ommelnaren bleek wel toen men na zijn dood, nog geen jaar na zijn terugtreding, 'n straat naar hem vernoemde als eerbetoon aan de man die Ommel door de oorlog had gesleept, het werd de bekende Pastoor Vogelsstraat. Ommel is altijd trots op hem geweest.


Wij kennen hem als Has Manders. Hij had 'n radio en tv zaak vlak bij de ingang van d'n Himmel, in de Emmastraat. Vroeger 'n klein winkeltje maar het nieuwe pand werd veel groter. Je kon er ook stofzuigers en strijkijzers kopen. Onze vader heeft er de eerste radio en de eerste tv gekocht die wij ooit rijk waren. Ik had er eerst geen foto van van ik vond er nog eentje tussen de middenstanders van ons dorp van vroeger. Hij was bijna twee jaar jonger dan mijn vader. Has werd 79 jaar oud.


Wanneer dat verschrikkelijk toeslaat, wat ook bij
Nelleke Janssen het geval was, dat weet je niet meer wat je er mee aan moet. Ik kende Nelleke als de moeder van Ingrid, de vrouw van onze overbuurjongen in d'n Himmel, Gerrie van Seccelen. Altijd bezig, altijd lief en gezellig... maar soms dan gebeurt het onvermijdelijke... Soms vraag je jezelf wel 'ns af... waarom? Helaas, er is geen antwoord... Nelleke is overleden toen ze de leeftijd van 87 had bereikt... Toch 'n geweldige leeftijd...


Van vroeger ken ik veel mensen uit d'n Himmel, Patrick Hoefnagels, kwam zelf niet uit d'n Himmel maar ik kende wel z'n vader van vroeger uit onze straat, Sjaak Hoefnagels, zoon van Bert en Marie, je weet wel van dat grote gezin vooraan uit d'n Himmel. Patrick kende ik van het darten, ik kende hem als gewone jongen, we hebben wel 'ns met elkaar gepraat maar verder kende ik hem niet zo goed. Ik weet nog wel wat er later gebeurde... jammer, Patrick was 'n keigoeie jongen, wij en onze vrienden kenden hem eigenlijk niet als Patrick maar als "Zoef". Hij is overleden toen hij 27 jaar oud was.


Ze was de vrouw van Julianus Martens maar weet niet of Johanna Gielen (8) tot aan haar dood in onze straat heeft gewoond. Ze had geen makkelijk leven gehad want ze verloor drie keer 'n echtgenoot in haar leven. Eerst Jacobus Bekx met wie ze trouwde op 23 april 1923... hij is overleden op 7 juli 1930. Toen trouwde ze met Henricus van Hoof op 2 februari 1932, maar hij is overleden op 15 april 1949. Op 24 mei 1950 trouwde ze met Julianus Martens. Ook hij is overleden voordat Johanna zelf is overleden... op 16 april 1966. Johanna is overleden toen ze bijna 100 jaar oud was... ze stierf toen ze 99,5 jaar oud was... 'n gezegende leeftijd.


Ik kan me Nella van Heugten - Verberne (37) nog vaag herinneren. Ik weet nog wel dat ik haar wel ooit heb gezien toen haar dochters mijn communiepakje aan het maken waren en ik af en toe daar naar toe moest om te passen. Maar dat is echt heel vaag. Persoonlijk kende ik haar dus ook helemaal niet. Ik weet dat ze in het vrijstaande huis woonden naast de mooie villa van Leenen, tegenover de winkel van Piet Bukkems. Ook de kinderen ken ik niet allemaal die Nella en haar man hadden, de twee meisjes die de kleding maakten en ook Tonnie, de vrouw van Marinuske van Oosterhout uit Lierop, maar verder weet ik het niet. Nella is 79 jaar oud geworden, jammer dat ik er geen foto van heb.


Hij was een van de bekende Astenaren, Emiel (Miel) Schriks. Hij was een van de directeuren van de drukkerij, drukkerij Schriks in ons dorp. Hij vestigde zich in het huis aan de Emmastraat 7 in Asten naast de kazerne en ook zijn drukkerij werd daar gevestigd. Mensen van mijn leeftijd weten dat nog wel, ik ken hem niet persoonlijk maar heb hem vaak genoeg gezien. Emile Christiaan Schriks is geboren op 13 augustus 1892 te Breda en is op 02 oktober 1922 getrouwd met Petronella van Hagen. De drukkerij van Miel Schriks is overal bekend want ze waren o.a. de uitgevers van ons Astense blad "Peelbelang". Emiele Schriks werd 70 jaar oud.


Ze was zo'n lief moederke, zo'n lief mens... Liesa van de Waarsenburg. Ze wasde moeder van Henk van de Waarsenburg waar ik vroeger kameraad mee was dus ik ben vaak bij van de Waarsenburg thuis geweest. Je was er altijd welkom en "un bekske koffie" stond er altijd voor je klaar. Vroeger woonde ze in de Burg. Wijnenstraat in dat huis met die bomen er voor, maar ik ken ze van toen ze in de Hoogstraat woonden. Lieske deed alles voor "haar" Tôntje en voor haar kinderen... Ze werd 85 jaar oud.


Ik kende hem niet zo heel goed maar heb veel over hem gehoord, Gerard Remery. Hij was lange tijd hoofd van de school in Asten. Per 1 mei 1920 werd Gerard benoemd tot onderwijzer door de gemeenteraad van Asten. Na het overlijden van hoofdonderwijzer ten Haaf, hoofd der school, in 1921 werd hij waarnemer en 1 jaar later volgde zijn officiële benoeming. Hij bleef dat tot 1947. Wat ik me wel herinner is toen hij Gerard en z'n vrouw 50 jaar waren getrouwd. Ze hadden feest in het gemeenschapshuis in Asten en daar moesten wij met the Secrets de muziek verzorgen, dat was op 1 mei 1970. Hij was getrouwd 26 april 1920 en samen met zijn vrouw kregen ze, 5 dochters en 4 zonen. Mister Remery is 87 jaar oud geworden.


Nog nooit is er zo'n lieve schooljuffrouw geweest als juffrouw Mien Bouwmans - Kuijpers. Ik kan het weten want we hebben 'n paar maanden les van haar gehad toen ik in de derde klas zat, in 1953. Ze was de invalster voor juffrouw de Vent die lange tijd ziek was. Even hadden we mister Hoes maar de meeste tijd juffrouw Bouwmans. Daar heb ik haar leren kennen als echt 'n lief mens, het was zo'n lieve juffrouw, zoals je hoopte dat alle juffrouwen op de scholen eigenlijk wel moesten zijn. Juffrouw Bouwmans was getrouwd en daarom gaf ze geen les meer op de gewone vaste tijden want vroeger mochten vrouwelijke leerkrachten niet getrouwd zijn, vandaar. Maar om in te vallen mocht het bij wijze van uitzondering. Ze was getrouwd met de glazenier Hein Bouwmans en woonden in "Simons-peijke", dat liep van het protestantse kerkje tot bij Simons in de Burg. Wijnenstraat. Helaas werd ze maar 52 jaar oud... ze had van mij wel honderd mogen worden.


Hij was de directeur van de koekfabriek, Sjang Hoefnagels. Zijn bedrijf had hij op de hoek van de Markt en de Emmastraat dat aan de achterzijde doorliep naar de burg. Frenckenstraat. Hij had 'n goed bedrijf opgezet en ze maakten er naast koek ook snoep en ze leverden op veel plaatsen. Samen met zijn vrouw had hij drie dochters en 'n zoon. Hij is overleden op 77-jarige leeftijd.


Hij was overal bekend, Hans Eijsbouts, 'n leuke vrolijke man die altijd wel lol had in het leven, altijd klaar voor ';n praatje met de mensen. Hij was 'n zoon van de eigenaar van cafe Eijsbouts uit Ommel en lange tijd was ook Hans eigenaar van 'n cafe met zaal in de Rips. Later begon hij 'n friteszaak vlak bij ons in de buurt... "de Klaproos". Voor Ommel, waar hij woonde, heeft Hans veel gedaan zo was hij lange tijd voorzitter van de fanfare. Zijn grote hobby was vissen.. Hans is overleden toen hij 77 jaar oud was.


Van Lies Manders - van Heugten (37) heb ik helaas geen foto... dus kan ik niet laten zien hoe ze er uit zag, voor mij hoeft dat niet omdat ik me haar nog goed herinner van vroeger. Ze zat samen met haar zusje Cisca voor in het kamertje, links van de voordeur, waar enkele naaimachines stonden en waar de twee meiden kleding maakten voor wie dat graag wilde hebben. Ook mijn communiepakje hebben ze gemaakt. Lies heeft wel pecht gehad in haar leven want ik herinner me nog goed dat haar verloofde bij de afbraak van de oude school op het Koningsplein, onder 'n omvallende muur kwam en overleden is. In 1958, ik vergeet het nooit. Lies trouwde met de uit Lierop afkomstige Toon Manders. Ze kregen kinderen en ook kleinkinderen... geweldig toch voor haar. Lies is overleden toen ze 80 jaar oud was, in Asten begraven.


Ik heb hem zelf nooit gezien of gekend terwijl de overlijdensdatum van Hannes van Heugten toch in 1957 was, het jaar dat ik van de lagere school af kwam en naar de Ambachtschool ging. Hannes was getrouwd met Nella Verberne en was de vader van o.a. Tonny, de vrouw van Marinuske van Oosterhout van de danszaal in Lierop, van Lies waarvan de verloofde ooit dodelijk verongelukte onder 'n muur bij de afbraak van de school op het Koningsplein en hij was de vader van Ciska, de vrouw van schoenmaker Piet van den Einde. Ciska en Lies maakte in een van de voorkamers van hun huis altijd kleding voor mensen die daar om vroegen, ook mijn communiepakje is daar gemaakt. Hannes is overleden toen hij 68 jaar oud was.


Ik kende Frans Cortooms (37) van het werk.... we werkten allebei bij Picus, het bedrijf waar ze sigarenkistjes maakten. Ik heb hem leren kennen als 'n rustige man, geen poespas, recht-door-zee en altijd "in" voor 'n goeie grap. Hij woonde samen met zij Annie in d'n Himmel waar vroeger van heugten woonden, tegeover Piet Bukkems. Annie en Frans deden werkelijk alles samen, ze hadden geen kinderen, ze hadden het gezellig samen... Frans is overleden op Drie Koningen, 6 Jan 2020, hij werd 85 jaar oud, naar menselijke maatstaven gerekend, 'n gezegende leeftijd.


Hij was in heel Asten bekend, niet zo zeer als Hub Eijsbouts, maar veel meer als Hub de Spar, en dat kwam omdat hij 'n goedlopende Sparwinkel had in Asten op de hoek van de Driehoekstraat en de Mgr den Dubbeldenstraat. Vroeger was dat Prins Hendrikstraat nummer 1. Ik ben er erg vaak geweest... ik vond het 'n fijne winkel omdat ze altijd behulpzaam waren.. het vervelende voor mij was altijd dat het zo'n eind lopen was van uit de Hemel naar de andere kant van Asten. Wat het goed maakte was de snoepjes die je kreeg als je de winkel verliet, en daar deed je het als kind toch voor. Hub was op 4 april 1939 getrouwd met Nettie Wilmsen en kregen zeven kinderen, 'n jongen en vijf meisjes waar hij alles voor deed. Ik vond het echt 'n geweldige man... Hub werd 79 jaar oud.


Ze heeft veel voor Asten gedaan... voor de inwoners van Asten, Caatje Welten. Ze was niet getrouwd maar ze was 'n onvermoeibare vrouw die moeders hielp bij bevallingen... ze vertelde zwangere vrouwen wat ze moesten doen in deze spannende dagen en ze bracht rust in de gezinnen. Caatje was 'n begrip voor Asten... wie kende haar niet? Of je nu directeur was of fabrieksarbeider... boer of leraar... voor Caatje was iedereen gelijk en ze hielp waar nodig was... Ik kende haar ook wel... ik denk dat ze nog bij ons is geweest toen ik werd geboren. Ik hoorde iemand ooit zeggen: Caatje Welten? "dè is die hulp mì vijf errum en haande"... dat zegt genoeg. Caatje bereikte de gezegende leeftijd van 93 jaar. Als er ooit 'n vrouwtje 'n engel is geworden in de Hemel, dan is Caatje dat wel.


Ik schrok er van toen m'n broer Frans belde dat zijn schoonvader was overleden. Hij was net klaar om te gaan verhuizen naar de Lisse omdat alleen wonen steeds zwaarder en moeilijker werd. Maar dat verhuizen is er niet van gekomen, Bert Janssen (53) heeft het aardse voor het Himmelse verruild. Van de aardse Hemel naar de echte Hemel, met 'n paar kleine tussenstations. Bert was 'n gezellige goedlachse man die alles heeft gedaan voor zijn vrouw Truus en zijn grote gezin van zeven kinderen. Hij kwam van d'n Brand naar de Hemel wonen toen Jan Zegers met zijn familie verhuisde naar Hemel 34. Bert hield van gezelligheid en van de familiebijeenkomsten genoot hij met volle teugen. Altijd vol grappen en hij hield van lol maken. Ik ben blij hem gekend te hebben... Hij is overleden in de gezegende leeftijd van 95 jaar.


Ik kende Theo Smits niet zo goed vroeger, ik wist dat hij ooit in het zelfde elftal bij NWC speelde als mijn zwager Wim Martens en dat hij in de Houtstraat woonde. Ook dat hij was getrouwd met Jo Kwarten en ze een zoon hadden, Hennie. Maar later kwamen ze in de Klaproosstraat wonen... net achter ons, in de Rozenstraat. Dan zagen we hem vaak bezig met zijn duiven, zijn grote hobby. Theo was 'n geweldige kerel, hij deed alles voor zijn Jo en zijn zoon Hennie, die later toen zijn beide ouders waren overleden, in het huis achter ons bleef wonen. Theo werd maar 48 jaar oud. Hij was naar menselijke maatstaven gerekend, veel te jong om ons toen al te verlaten.


Ik was wat aan het zoeken bij de prentjes van Astenaren toen ik ineens dit prentje tegen kwam van 'n goeie bekende van me, Frans Mennen. Ik schrok ervan want ik wist helemaal niet dat Frans was overleden. Heel gek want meestal hoor je dat wel of lees je het wel ergens maar van Frans? Nooit geweten. Vandaar dat ik dit prentje nu plaats terwijl ik eigenlijk 'n ander gedachtenis prentje wilde plaatsen. Ik ken Frans en zijn vrouw Anita goed want toen ik altijd naar cafe 't Klokske ging waren zij daar ook vaak te vinden. Ze werkten er ook vaak aan de bar en in de bediening. Frans was altijd "in" voor 'n grapje of 'n leuke mop en niet vies om gezellig 'n glaasje bier met je te drinken. Altijd lachen en altijd lol waar Frans was. Hij deed alles voor zijn Anita en voor zijn kinderen.. en dan ineens is Frans er niet meer... Tweede Kerstdag 2017 is Frans overleden. Hij werd maar 58 jaar oud.


Persoonlijk heb ik Antoon Berkers nooit gekend. Hij is overleden voordat ik werd geboren, maar ik weet wel dat hij woonde tegeover het politiebureau aan de Emmastraat net waar de Burg. Frenckenstraat begint. Antoon was schilder van beroep en had daar 'n winkel in o.a. kleinmeubelen. Toen mijn ouders in 1957 25 jaar getrouwd waren kochten de jongste kinderen, Henk, ikke, Frans en Annemieke daar 'n herinneringsschilderij: Ter herinnering aan Uw 25-jarige echtvereniging. Ik ben er zelf mee naar toe geweest om het uit te zoeken. Antoon Berkers was getrouwd met Miek van den Eijnden en ze hadden 8 kinderen, Thieu, Anna, Jan, Frans, Bets, Toon, Hub en Mia. De familie Berkers is 'n bekende familie in ons Asten. Antoon is overleden toen hij 76 jaar oud was. Op de kleine foto Antoon bij zijn winkel in vroegertijd.
Nog maar kortgeleden heb ik hier het herdenkingsprentje van z'n vader geplaatst, nu plaats ik het plaatje van Marinus Rooijakkers. Ook hij verongelukte door oorlogstuig op dezelfde plaats als zijn vader, ook Marinus stond er net als zijn vader Ciske bij toen het mis ging met minutie. Bij het onschadelijk maken van 'n kistje met minutie volgde 'n ontploffing en de gevolgen waren zeer dramatisch. Er vielen acht doden en vele levensgevaarlijk gewonden, later zouden en nog meer mensen sterven. Marinus en zijn vader behoorde bij de mensen die meteen waren overleden. Marinus was pas 35 jaar oud, 'n heel leven nog voor zich, helaas het mocht niet zo zijn.


Omdat ik naar Voordeldonk naar school ben gegaan weet ik niet echt veel te vertellen over de leraren, de misters, die vroeger in Turrup les gaven. Toch ken ik ze wel, ook deze: mister Jo Jacobs. Ik weet dat hij leraar was aan de school in Turrup, aan de Bonifaciusschool aan de Kruiskensweg en als hoofd van de school in de Bloemenwijk, de Deken van Hout school. Jo had als hobby fietsen, dat heb ik wel 'ns horen vertellen over deze rustige man. Ik kan me hem nog goed herinneren als we in de kerk waren als kind op de kleine harde houte bankjes aan de zijkant van het altaar, waar altijd 'n leraar aanwezig was om de boel in de gaten te houden. "Mister" Jacobs is 86 jaar oud geworden.


Op dit moment dat ik dit hier schrijf is het 75 jaar geleden dat de oorlog was afgelopen. Maar voor sommige mensen bracht de bevrijding wel de blijdschap maar sloeg om in groot verdriet. Ook voor Johannes Rooijakkers was dit laatste het geval. Hij stond erbij dat er iets mis ging met achtergebleven minutie die ontplofte en voor verschillende mensen de dood betekende, zowel jong als oud. Wat er gebeurde: Bij de boerderij van de familie Rooijakkers op de Leensel, nu adres Rinkveld 16 in Asten, hadden zich een aantal mannen en jongens verzameld om getuige te zijn van wat zich daar afspeelde. Zij werden nog gewaarschuwd voor het gevaarlijk uitziend oorlogstuig. Het is onbekend wat er precies fout is gegaan. De gevolgen van een verkeerde handeling bij het onschadelijk maken ervan waren dramatisch. Bij de ontploffing vielen acht doden en meerdere levensgevaarlijk gewonden. Van de levensgevaarlijk gewonden overleden binnen die week nog vier personen meer. Het dertiende slachtoffer overleed vier weken later. Van de dertien dodelijke slachtoffers woonden er twaalf in de parochie Liessel en een in Asten. Cis Rooijakkers was een van hen die meteen overleden is, hij was 71 jaar oud. Zijn naam was afgeleid van zijn tweede doopnaam Franciscus... Ciske...


Persoonlijk kende ik hem niet, Driek van den Eijnden. Maar ik heb hem wel vaak gezien, ook weet ik wat voor werk hij deed en dat hij op de scheiding van de Markt en de Prins Bernhardstraat 'n electricieitswinkel had. Ik ben er wel ooit binnen geweest toen ik zekeringen (stoppen) moest halen voor ons thuis omdat de winkel van has Manders was gesloten. Driekske was de man die vroeger de electriciteits toevoer repareerde als ergens in het dorp de bliksem was ingeslagen of zoals dat bij ons in d'n Himmel wel 'ns gebeurde... tijdens het voetballen op straat de bal tegen de electriciteitsdraden kwam, die elkaar dan raakte en kortsluiting gaf... 'n flits en 'n knal gaf en 'n deel van de straat zonder stroom kwam zitten. Dan fietste iemand naar Driekske toe omdat door te geven en kwam hij het repareren. Hij trok dan die schoenen aan met die haken die zich vastzetten in de houten electriciteitspalen en hij zodoende naar boven kon klauteren. Hij was getrouwd met Anna van Gogh. Driek is overleden toen hij 68 jaar oud was.


Hij was de opvolger van Lambertus vd Mortel die onze deken was van 1863 tot 1893, Johannes Smits. Nadat deken van de Mortel was overleden werd hij aangesteld als nieuwe pastoor in Asten. Onder hem kwam er ook 'n nieuwe kerk. Hij was pastoor in de oude kerk van 1893 tot 1898 en van de nieuwe kerk van 1898 tot 1905. In 1905 is hij overleden na 'n korte ziekte. Hij werd geboren in 1943 en priester gewijd in 1867. Hij was op verschillende plaatsen kapelaan en werd pastoor in Zijtaart in 1887 maar men vond dat hij toch naar Asten moest als opvolger van deken van de Mortel. In Zijtaart was zijn arbeidsveld maar klein maar in Asten was volop werk te doen. Hij werd helaas maar 61 jaar oud.


Deze goeie kerel, Harry Verdijsseldonck, behoorde zeker in het rijtje van bekende Astenaren. Hij was leraar geweest aan de jongensschool in Asten en ik herinner me hem als de man die "Allus wis van Aaste". Ik hoefde hem ook maar te vragen als ik iets niet wist en Harry was er als de kippen bij om antwoord te geven. Ik kon het geweldig goed met hem vinden. Asten heeft aan hem 'n geweldig vriendelijke persoon gehad met het Astense hart op de juiste plaats, iemand die alles deed om Asten op de kaart te zetten en te houden. Ik weet dat hij 'n heel stel kerstgroepen had die hij overal tentoon stelde. Niemand wist hier meer over als Harry zelf. Toen ik hem 'n paar maanden voor zijn overlijden sprak op de parkeerplaats bij de Aldi, vlak bij zijn woning in de "vijf-gebooij", toen vertelde hij dat hij 'n zware operatie moest ondergaan, hij zag daar erg tegenop. Ik heb hem verteld dat veel mensen bij zo'n operatie baat hebben gehad. "Ik hoop ut ôk vur mij", zei hij nog tegen me. We verloren in Harry 'n geweldig iemand. Harry werd 83 jaar oud.


Natuurlijk kende ik hem ook, Gerrit Cuppens, de directeur van de houtzagerij in de Emmastraat. Later namen zijn zonen het bedrijf over. Mijn broer heeft er lange tijd gewerkt en door omstandigheden heb ik er ook voor tijdelijk, 14 dagen gewerkt. Ik kende hem ook omdat hij een van de kerkmeesters was in de grote kerk in Asten. Hij zat eerder ook in het kerkbestuur en was lid van het "armenbestuur". Toen het bedrijf, nu allang weer weg, er nog was moest ik er vroeger vaak afval hout halen, "letjus en schapstukke". Je moest je dan bij Gerrit melden op het kantoor... Gerrit heeft veel betekent voor Asten omdat veel mensen in zijn bedrijf werk hebben gevonden en hij veel deed voor de gemeenschap. Hij werd 76 jaar oud.


Ik heb al vaker aangegeven dat ik soms herinneringsprentjes tegen kom van mensen uit Asten die ik helemaal niet ken, zelfs nooit van heb gehoord maar waar wel mijn oog op viel. Ik kwam dit prentje tegen van Huberdina Eijsbouts. Ik vond het wel 'n aparte meisjesnaam en ging wat verder zoeken. Ze was getrouwd met Thieu Lammers en ze hebben gewoond in de Prins Bernhardstraat, toen nog Stationstraat. Het was in het huis waar later hardrock cafe d'n Aanloop was. Voordat het cafe was is er ooit 'n bakkerij geweest en ook heeft mister Dibbits er ooit gewoond. De zoon van Thieu en Huberdina, Harrie Lammers heeft in de oorlogsjaren op de distributie gewerkt. Huberdina werd maar 63 jaar oud en is overleden in 1945, ze was al overleden voordat ik werd geboren.


Ik weet dat
Toos van Schaijk getrouwd was met Jan van Bommel uit d'n Himmel op 28 april 1949. Jan was er eentje van 'n tweeling, 'n zoon van Willem van Bommel van huisnummer 42. Nee persoonlijk ken ik Toos niet maar ik weet dat ze met haar ouders en familie in de Lindestraat in Asten woonde. Samen kregen ze vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, eerlijk verdeeld. Ze was trots op haar kinderen en kleinkinderen... Toos is overleden in de gezegende leeftijd van 94 jaar.


Welbekend in heel Asten en ver daar buiten, Rikus Gitsels maar voor ons was ze gewoon juffrouw Gitsels, de lerares. Niet alleen het onderwijs zat Rikus in het bloed maar ook haar maatschappelijke betrokkenheid was zeer groot. Ze heeft 'n grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van meisjes in ons dorp. Ze was medeoprichtster van de Scouting in Asten en later was ze de grote kracht achter de opriching van de Mater Amabilisschool in ons dorp. Ze heeft diverse cursussen gegeven aan de jongeren. Haar grote levenswerk was toch de Mater Amabilisschool. Ze zette meisjes aan tot verder studeren en gaf de minder bedeelde kans om verder te komen in het leven. Persoonlijk kende ik haar niet maar heeft op onderwijsgebied veel voor Asten betekend. Voor haar inspanningen werd ze in 1962 "Ridder in de Orde van Oranje Nassau". Na burgemeester Frencken, die kreeg dit als eerste in Asten in 1896, was Rikus de tweede die deze onderscheiding kreeg... aangevende hoe belangrijk ze voor ons is geweest. In 1963 kreeg ze 'n kerkelijke onderscheiding. Haar werd de onderscheiding toegekend "Pro Ecclesia et Pontifice". Ze was 100 jaar maar woonde nog altijd zelfstandig. De gemeenschap van Asten is aan Rikus Gitsels veel dank verschuldigd, de titel Mater Amabilis, wat "Beminnelijke Moeder" betekend is zeker op haar van toepassing. Rikus is nooit getrouwd bgeweest, is overleden toen ze 103 jaar oud was... ze leefde 'n hele 20ste eeuw, van 1898 tot 2001. Rikus Gitsels... Een bizondere Vrouw.


Hij had 'n slagerswinkel in de Burg. Frenckenstraat in Asten, Driekske van Kemenade. Ik ben er heel vroeger wel 'ns in de winkel geweest maar niet zo vaak, Driekske kende ik niet persoonlijk. Ik weet dat hij de vader was van onze leraar op de Voordeldonkse school, Jos van Kemenade, die later naar Etten-Leur verhuisde. Driek (in de volksmond Driekske) werd 73 jaar oud.


Nu ik met muziek bezig ben, het muzikantenboek, kom ik ook weer muzikanten tegen die ons helaas al zijn ontvallen en eentje ervan is Frans Meeuwis. Hij komt niet uit Asten maar uit Someren, hij was niet met 'n meisje uit Asten getrouwd maar uit Heeze. Lange tijd speelde hij met z'n broer samen, ik vond het toen 'n geweldig duo. Ik kende Frans natuurlijk van de muziek, ik heb samen met Frans en z'n broer Jo nog ooit opgetreden in Limburg. Maar ik kende Frans ook van het werk. Vroeger toen we beiden bij Pietje berkvens werkten en laten nog toen we bij dakdekker Hendriks werkten, samen waren we 'n ploeg. We habben samen veel lol gehad... het was 'n grappenmaker. Voor zijn vrouw en kinderen deed hij alles... Frans is veel te vroeg van ons heengegaan... hij werd maar 60 jaar.


Die kende ik dus erg goed...
Hennie Zegers (53-34). Vroeger was hij nog bevriend met onze Sjaak, Jos Manders en Hennie Zegers, allemaal Himmelnaren. Hennie is altijd vrijgezel gebleven... Ik heb hem vaak ontmoet en vaak met hem zitten toepen en gebiljart. Lange tijd was hij "in huis" bij zijn broer Theo maar later verhuisde hij naar 'n aanleunwoning, toevallig de woning waar vroeger mijn broer Sjaak had gewoond. Hennie was geen druktemaker... 'n rustig iemand. Hij hield van puzzelen, biljarten en kaarten en natuurlijk van 'n glaasje bier. Hennie is 'n week na zijn 78ste verjaardag.


Ze woonde vroeger in de zelfde straat als wij, d'n Himmel,
Lenie Manders - Hoefnagels (27). Lenie is getrouwd met Jos Manders en ze woonden samen niet ver van mij af op de Lienderweg. Toen ik nog maar net mijn website had kreeg ik hulp van Jos die me de foto's aanleverde. Toen Jos was overleden ben ik nog 'n paar keer bij Lenie op bezoek geweest, buurten en koffie drinken. Helaas overleed Lenie in februari 2018, nu zo'n 1,5 jaar geleden alweer. Lenie was trots op haar gezin die haar "alles" was. Zelf was ze de oudste thuis in 'n gezin van 14 kinderen, 'n druk gezin en dan is er voor de oudste veel werk te doen. Lenie werd 79 jaar... ik ben blij haar te hebben gekend.


Ik ben zaterdag aanwezig geweest in het crematorium in Heeze toen er afscheid werd genomen van de vrouw van Jo Beekers, Marianne Beekers - Willemsen. Ik heb haar leren kennen toen ik bij hun cafe de mert muziek ging draaien met carnaval en kermis. Altijd was ze goed gemutst als ik daar was en ze deed volop mee als ik plaatjes draaide waar "de hele bubs mee uit z'n dak ging", ze genoot dan zelf volop. Later verlies je elkaar natuurlijk wel wat uit het oog maar als ik haar zag groeten we elkaar altijd, soms maakte we nog wel 'n praatje... Jo en Albert-Jan waren haar alles en later kwam daar ook Renate en haar twee kleinkinderen bij. Het was schrikken toen ik hoorde dat ze plotseling was overleden, niet te bevatten... Marianne werd 67 jaar oud.


De meeste Astenaren kennen hem nog wel, Jan van Lierop. Hij was iemand die heel actief bezig was in onze gemeenschap, in ons Asten. Waar ik hem van ken is natuurlijk van NWC. Maar hij was ook altijd actief bij het Wit-Gele-Kruis. Hij kreeg voor zijn vele werk onderscheidingen die hij ook dik en dik verdiend had. Asten was blij met hem... Nadat hij zijn laatste jaren had doorgebracht bij Bartholomeus is Jan overleden op 84-jarige leeftijd. Asten verloor 'n actieve man...


Ik kreeg 'n raar gevoel toen ik dit plaatje aan het maken was van Mia Vaes (69). Ineens besef je, Mia, de steun en toeverlaat van Treesje Cortooms is er niet meer. Ja dat voelt heel raar. Ik kende Mia niet alleen van de Lisse maar ook van vroeger toen ze met haar ouders, broers en zusjes, in d'n Himmel woonde. Ik had al eerder vernomen dat Mia ziek was en niet meer bij de Lisse was maar in 'n voor haar beter verzorgingstehuis was ondergebracht. Mia d'r leven stond altijd in het teken van "helpen waar nodig was". Op het moment dat ik dit schrijf ben ik 74, in juni 2019 geworden. Mia was ook 74, twee dagen voordat ze het aardse voor het Hemelse verruilde. We zullen haar missen. Als ooit iemand 'n plekje in de Hemel heeft verdiend, is zij het wel. Rust zacht Mia...


Wanneer ik op zoek ben naar mensen die ik heb gekend in de mappen van de bidprentjes, dan kom ik ooit herinneringsprentjes tegen van mensen die ik helemaal niet heb gekend. Dat heb ik hier al vaker verteld en ook prentjes laten zien. Ik was weer wat aan het bladeren in die map en kwam ik dit prentje tegen. Iemand die ik niet ken maar de foto laat al zien dat het 'n jonge jongen is... Thijs Leenders uit Someren-Eind, nog maar 20... Ik kreeg meteen kippevel bij het lezen en 'n brok in m'n keel... potverdorrie, nog maar 20 jaar jong....

Wie hem heeft gekend zal zeker terug denken aan Albert Leenen, de man die altijd en alles deed voor zijn gezin en voor mensen die hem vroegen om hulp. Als je als man 'n gezin hebt met alleen dochters is dat al niet gemakkelijk. Ik ken Albert als 'n echte NWC supporter, maar ook supporter van de club waar ook ik van hou, PSV. Als je het prentje leest dan merk je wel wat voor fijne kerel dit is geweest die het in het leven toch niet echt gemakkelijk heeft gehad, vooral in zijn jeugd. Hij bereikte de leeftijd van 85 jaar, van mij had hij wel 100 mogen worden...

HIMMELS | NÉÉIJS | VRUUGER | SPÍSJAAL | VURHALEN | MUZZIEK | WEETJES | KULTUUR | ALLE FOTO'S HIMMELS | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu